فهرست مطالب

جنگل ایران - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله جنگل ایران
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • صادق علی نژادی، رضا بصیری، پژمان طهماسبی کهیانی، یوسف عسکری، مصطفی مرادی صفحات 129-139
    زی توده و توان ترسیب کربن یکی از مهم ترین مزایای درختان در اکوسیستم جنگلی است. این تحقیق برای برآورد مقدار زی توده اندام هوایی در فرم های تک پایه و جست گروه گونه برودار (Quercus brantii Lindl.) در سطح توده در جنگل های بلوط بلند در نزدیکی دهدز انجام گرفت. ابعاد شبکه 100×100 متر و نزدیک ترین درخت به نقطه نمونه برداری انتخاب شد. درختان انتخابی باید تمام کلاسه های قطری دانه زاد یا تک پایه و تمام کلاسه های قطر تاجی جست گروه (شاخه زاد) را شامل شود. 18 پایه (به نسبت مساوی تک پایه و جست گروه) انتخاب و پارامترهای کمی آنها ثبت و سپس عملیات قطع و جداسازی انجام گرفت. قسمت های مختلف درختان بلافاصله پس از قطع در عرصه توزین شد و نمونه برداری برای اندازه گیری وزن خشک و مقدار ترسیب کربن انجام گرفت. براساس نتایج بین متوسط زی توده در دو فرم رویشی اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. متوسط زی توده روی زمینی در هر درخت در فرم تک پایه، تقریبا 277 و برای فرم جست گروه تقریبا 230 کیلوگرم تعیین شد. این مقادیر در توده جنگلی 2/18 برای فرم تک پایه و 3/9 تن در هکتار برای فرم جست گروه برآورد شد. براساس این نتایج، در درختان فرم تک پایه، اندام های بزرگ (تنه و شاخه اصلی) و در درختان فرم جست گروه اندام های کوچک (شاخه فرعی و کنده) از توان ترسیب کربن بیشتری برخوردارند. همچنین بیشترین مقدار ذخیره کربن در شاخه های اصلی و کمترین آن در برگ ها بود.
    کلیدواژگان: برودار، ترسیب کربن، تک پایه، جست گروه، زی توده
  • ابوذر حیدری صفری کوچی، تیمور رستمی شاهراجی، یعقوب ایران منش، فرشته مرادیان فرد صفحات 141-152
    امروزه زراعت چوب با گونه های تندرشد از جمله گونه های مختلف صنوبر امری اجتناب ناپذیر است .این مطالعه به منظور بررسی اثر فواصل مختلف کاشت بر میزان عملکرد تولید، بیوماس و نوع مصرف چوب گونه کبوده (Populus alba) در صنوبرکاری های ده ساله در سایت تحقیقات گیاهان تندرشد بلداجی و روستای کران از توابع شهرستان فارسان در استان چهارمحال و بختیاری صورت گرفت. بدین منظور چهار قطعه یک هکتاری صنوبرکاری شده با این گونه با چهار فاصله کاشت مختلف (5/0×5/0، 1×1، 2×2 و 4×4 متر) انتخاب شد. قطر و ارتفاع درختان در سه منطقه اندازه گیری شد و در هر منطقه 10 اصله درخت و در مجموع 40 اصله درخت انتخاب و قطع شده و به تفکیک تنه اصلی، شاخه، سرشاخه و برگ در محل عرصه توزین شدند. همچنین از اندام های مختلف هر درخت، نمونه هایی گرفته و به آزمایشگاه منتقل شد. این نمونه ها پس از خشک شدن در دمای 80 درجه سانتی گراد، با ترازوی رقومی با دقت 001/0 گرم توزین و با استفاده از تناسب، وزن خشک هر یک از اندام های درخت محاسبه شد. نتایج نشان داد فاصله کاشت 5/0× 5/0 با 88/735 تن در هکتار تولید و 65/475 تن در هکتار بیوماس بیشترین تولید را دارد و در طرح های بلندمدت به صرفه خواهد بود. همچنین فاصله کاشت 1×1 متر با تولید 595 و بیوماس 299 تن در هکتار در میان مدت و فاصله کاشت 2×2 متر با تولید 126/241 و 521/162 تن در هکتار بیوماس در کوتاه مدت (ده ساله) فواصل کاشت مناسبی برای این گونه در استان است. اما فاصله کاشت4×4متر به ترتیب با 29 تن تولید و 16 تن بیوماس و با توجه به کوتاه و پرشاخه بودن بینه های تولیدی توصیه پذیر نیست.
    کلیدواژگان: بیوماس، تراکم کاشت، چهارمحال و بختیاری، دوره برداشت کوتاه، وزن خشک
  • مرضیه حجاریان، امید حسین زاده، احمد علیجانپور، الگار یکانی مطلق صفحات 153-167
    جنگل های ارسباران، از مناطق مهم و ارزشمند گردشگری به شمار می رود. به منظور توسعه اکوتوریسم در این جنگل ها، به برنامه ای جامع و دقیق نیاز است که هم توان اکولوژیک اکوسیستم و هم شرایط اجتماعی و اقتصادی منطقه را در نظر بگیرد. توسعه اکوتوریسم سودها، هزینه ها، فرصت ها و ریسک هایی را در پی دارد که برای در نظر گرفتن همه این موارد به روشی مناسب نیاز است. در این تحقیق برای بررسی تاثیرات توسعه اکوتوریسم در منطقه تحقیق از روش فرآیند تحلیل شبکه ای استفاده شد. نتایج اولویت بندی معیارهای کنترل نشان داد که مزیت های اقتصادی با وزن 26/0 مهم ترین معیار در زمینه توسعه اکوتوریسم در منطقه تحقیق است. پس از آن فرصت های اقتصادی و هزینه های محیط زیستی به ترتیب با 205/0 و 142/0، بیشترین وزن را دارند. پس از آن مزیت های اجتماعی- فرهنگی، ریسک های محیط زیستی، فرصت های اجتماعی- فرهنگی، فرصت های محیط زیستی، ریسک های اقتصادی، ریسک های اجتماعی- فرهنگی، مزیت های محیط زیستی، هزینه های اقتصادی و هزینه های اجتماعی- فرهنگی به ترتیب با وزن های 088/0، 078/0، 069/0، 064/0، 025/0، 0194/0، 0189/0، 016/0، 0126/0 قرار گرفتند. در نهایت نتایج بررسی جامع معیارهای موثر بر توسعه اکوتوریسم نشان داد که توسعه اکوتوریسم در منطقه ارسباران هزینه ها و فرصت های محیط زیستی مهمی در پی خواهد داشت که در مدیریت توسعه آن باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارسباران، اکوتوریسم، توسعه، جنگل، فرایند تحلیل شبکه ای
  • میرحسن رسولی صدقیانی، صبری کریمی، محسن برین، حبیب خداوردیلو، عباس بانج شفیعی صفحات 167-178
    در این پژوهش اثر تغییر کاربری اراضی جنگلی به مرتع و زمین های زراعی بر برخی شاخص های فیزیکی، شیمیایی و زیستی منطقه پردانان پیرانشهر بررسی شد. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه های خاک شامل بافت، pH، هدایت الکتریکی، کربنات کلسیم معادل، مقدار قابل جذب برخی عناصر (پتاسیم، فسفر، سدیم، کلسیم و منیزیم) اندازه گیری شد. برخی ویژگی های میکروبی (کربن زی توده میکروبی، قابلیت دسترسی کربن، تنفس پایه، تنفس برانگیخته، ضریب متابولیکی و نسبت کربن میکروبی به کربن آلی) نیز در نمونه ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که درصد رس در خاک های کاربری زراعی 27 درصد بیشتر از خاک های کاربری جنگل بود، درحالی که درصد شن در خاک های زراعی 30 درصد نسبت به کاربری جنگلی کاهش نشان داد. مقدار کلسیم قابل جذب در کاربری زراعی 23 درصد نسبت به کاربری جنگلی افزایش نشان داد. تغییر کاربری جنگل به زراعت و باغ سبب کاهش 18 تا 38 درصد تنفس پایه شد. تنفس برانگیخته خاک های کاربری جنگلی 72/1 برابر نسبت به کاربری زراعی و باغی افزایش معنی دار داشت. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که تغییر کاربری جنگل ها به اراضی زراعی و اجرای عملیات خاک ورزی در درازمدت موجب کاهش کیفیت خاک می شود.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، جنگل تراشی، فعالیت های میکروبی خاک، کشاورزی، ویژگی های خاک
  • هادی سهرابی، مقداد جورغلامی، باریس مجنونیان، قوام الدین زاهدی امیری صفحات 179-194
    حفظ خاک های جنگلی به عنوان پایه تولید در هنگام عملیات بهره برداری و چوبکشی، با هدف به حداقل رساندن تخریب و مدت زمان بازیابی آن بعد از عملیات بهره برداری، امری ضروری است. این تحقیق در دو بخش پاتم و نم خانه جنگل خیرود به منظور ارزیابی محیط زیستی اثر شیب، ترافیک و جهت رد چرخ بر رطوبت خاک و بازیابی آن با گذشت 20 سال در مقایسه با منطقه شاهد انجام گرفت. چهار مسیر چوبکشی رها شده با جهت رو به پایین و سنین مختلف انتخاب و در هر یک از این مسیرها سه کلاسه ترافیک و در هر کلاسه ترافیک دو طبقه شیب مشخص شد. برای اندازه گیری رطوبت خاک، پلات هایی با ابعاد 4×10 متر تعیین شد و در هر پلات، نمونه برداری در مسیرهای چوبکشی و منطقه شاهد انجام گرفت. نتایج نشان داد در مسیر چوبکشی 20-15 ساله وزن رطوبت خاک در شیب، ترافیک و جهت های مختلف رد چرخ با منطقه شاهد تفاوت معنی داری ندارد. با گذشت 20 سال از عملیات چوبکشی، رطوبت خاک، 7/9 درصد کمتر از منطقه شاهد بوده که این تفاوت از نظر آماری معنی دار نیست. نتایج نشان می دهد که با افزایش سن رها شدن، درصد رطوبت خاک تمایل به بازیابی بیشتر (نزدیکی به رطوبت خاک منطقه شاهد) دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی محیط زیستی، بازیابی خاک جنگل، رطوبت خاک، مسیر چوبکشی
  • جلیل کرمی، محمدرضا کاوسی، منوچهر بابانژاد صفحات 195-207
    بیماری ذغالی یکی از عوامل خشکیدگی بلوط در جنگل های ایران است، ولی اطلاعات دقیقی درباره خطر و تهدیدهای آن در کشور وجود ندارد. بنابراین با هدف ارزیابی رابطه شدت بیماری ذغالی با خصوصیات میزبان (قطر برابرسینه، موقعیت تاج و طول تنه)، داده های 385 درخت بلوط بلندمازو در قالب نمونه برداری یک چهارم نقطه مرکزی در پارک جنگلی قرق جمع آوری و بر اساس وضعیت سلامت در پنج کلاسه سالم، ضعیف، متوسط، شدید و خشک شده گروه بندی شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از برازش رگرسیون پواسون، تجزیه واریانس یکطرفه و کروسکال - والیس و آزمون دانکن در نرم افزار R استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها حاکی از آن است که شدت بیماری با قطر برابرسینه و موقعیت تاج رابطه معنی داری دارد، ولی با مشخصه طول تنه رابطه معنی دار ندارد. نتایج برازش رگرسیون پواسون نشان داد که به طور متوسط با افزایش 013/2=(7/0)exp= سانتی متر قطر برابرسینه، انتظار می رود سطح کلاس خسارت یک درجه افزایش یابد. همچنین بیشترین درصد وقوع و شدت بیماری در درختان دارای قطر بیش از 35 سانتی متر و درختان دارای موقعیت تاج میانه رخ داد. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که خصوصیات فردی درختان می تواند بر شدت و همه گیری بیماری ذغالی در درختان بلندمازو موثر باشد. تهیه مدل های همه گیری بیماری ذغالی نیازمند درک بهتر چگونگی اثرگذاری خصوصیات میزبان بر شدت و پراکنش این بیماری در عرصه های طبیعی است.
    کلیدواژگان: بیماری ذغالی، رگرسیون پواسون، زوال بلوط، نقطه مرکزی یک چهارم
  • قاسم رنود، محمدهادی معیری صفحات 209-223
    این پژوهش به برآورد ارزش تفرجی پارک جنگلی طبیعی ناهارخوران در شهر گرگان می پردازد که یکی از پربازدیدترین پارک های جنگلی کشور است. برای برآورد ارزش تفرجی این پارک از روش ارزشگذاری مشروط و پرسشنامه گزینش دوگانه دوبعدی استفاده شد. جامعه آماری شامل بازدیدکنندگان پارک طی همه فصول سال 1392 بود و براساس فرمول کوکران 294 پرسشنامه تکمیل شد. برای اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان به استفاده از منافع این پارک از مدل لوجیت استفاده شد و براساس روش حداکثر درستنمایی، پارامترهای مدل برآورد شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تمایل به پرداخت افراد با متغیرهای مقدار درآمد و سطح تحصیلات رابطه مثبت معنی دار و با متغیرهای سن، وضعیت اقامت، مسافت طی شده و قیمت پیشنهادی رابطه منفی معنی داری دارد. متغیرهای بعد خانوار، مدت اقامت در پارک و تعداد بازدید از پارک، تاثیر معنی داری بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان نداشته اند. براساس نتایج این پژوهش، میانگین تمایل به پرداخت هر فرد برای بازدید از این پارک 10450 ریال و تمایل به پرداخت سالانه هر خانوار مبلغ 117144 ریال برآورد شد. کل ارزش تفرجی سالانه این پارک 21945 میلیون ریال (686424 دلار آمریکا) و ارزش تفرجی سالیانه هر هکتار از این پارک 35395161 ریال (1107 دلار آمریکا) برآورد شد.
    کلیدواژگان: پارک جنگلی، تمایل به پرداخت، حداکثر درستنمایی، لوجیت
  • دنیا خیرخواه، حنانه محمدی کنگرانی، ام البنین بذرافشان صفحات 225-238
    برنامه ریزی، سازماندهی، نظارت و کنترل، رهبری، ارزشیابی و تصمیم گیری بدون برقراری ارتباط، ممکن و اثربخش نخواهد بود. امروزه در سایه پیشرفت علم و فناوری، «ارتباطات سازمانی» به یک موضوع پیچیده و مهم تحقیقاتی تبدیل شده است. این پژوهش با هدف تحلیل قانون برنامه پنجم توسعه از منظر روابط میان سازمانی در بخش منابع طبیعی با استفاده از رویکرد تحلیل شبکه ای و نرم افزارهای ویسون و نت درا انجام گرفته است تا جایگاه قانونی و نهادی منابع طبیعی را در این قانون بررسی کند. جمع بندی یافته ها حاکی از آن است که جایگاه رسمی- قانونی سازمان های درگیر با موضوع منابع طبیعی در این قانون یکسان نیست و جایگاه عالی دولت و دستگاه های اجرایی در شبکه ارتباطات میان سازمانی، با وجود ذکر نام 141 سازمان در این قانون و مکلف شدن آنها، ابهاماتی را در تفسیر وظایف و ارتباطات سازمانی ایجاد کرده است که در صورت مدیریت نادرست، ممکن است به برداشت های سلیقه ای از روابط بین سازمانی و تکالیف قانونی منجر شود. براین اساس پیشنهاد می شود تا پیش از تدوین نهایی برنامه ششم توسعه کشور، آسیب شناسی و ریشه یابی جایگاه قانونی و نهادی منابع طبیعی در قوانین و برنامه های توسعه پیشین کشور صورت گیرد و وضع کمی و کیفی موجود منابع طبیعی کشور ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: روش تحلیل شبکه ای، روابط میان سازمانی، قانون برنامه پنجم توسعه کشور، مرکزیت و جایگاه، منابع طبیعی
  • حمدالله صادقی، سودابه گراوند، ایمان ظفریان صفحات 239-250
    ازآنجا که روش چنددرختی عموما نتایجی اریب به همراه دارد، در کاربرد برآوردکننده های مختلف روش چنددرختی باید ارزیابی اریبی انجام گیرد. هدف این پژوهش، ارزیابی اریبی روش چنددرختی با تغییر برآوردکننده Kleinn-Vilcko در محاسبه تعداد در هکتار و درصد تاج پوشش در جنگل های زاگرس است. بدین منظور 6 تا 10 درخت با استفاده از نقشه واقعی درختان در محیط GIS با آماربرداری صددرصد بررسی شد. برای مقایسه نتایج مشخصه های مورد نظر در تعداد درختان مختلف با آماربرداری صددرصد از تحلیل واریانس استفاده شد. ارزیابی روش چنددرختی با معیار صحت و درصد اشتباه آماربرداری و اریبی نیز با محاسبه آزمون t تک نمونه ای و اریبی نسبی (RB) انجام گرفت. نتایج نشان داد که در محاسبه تعداد در هکتار و درصد تاج پوشش بین هیچ یک از تعداد درخت ها با آماربرداری صد در صد اختلاف معنی داری وجود ندارد. آزمون اریبی برای تعداد در هکتار برای 6 و 7 درخت معنی دار و برای 8، 9 و 10 درخت معنی دار نشد. نتایج درصد تاج پوشش برای همه تعداد درختان تفاوت معنی داری نشان نداد؛ بنابراین می توان گفت برای رسیدن به بیشترین صحت (کمترین اریبی) دست کم باید 8 درخت در هر قطعه نمونه اندازه گیری شود. در مجموع نتایج این پژوهش حاکی از آن است که در جنگل های تنک با الگوی پراکنش کپه ای، میزان تغییر اریبی روش های چنددرختی با افزایش تعداد درخت تناسب ندارد و از الگویی پیش بینی پذیر تبعیت نمی کند.
    کلیدواژگان: اریبی نسبی، الگوی پراکنش، آماربرداری جنگل، تاج پوشش، تعداد در هکتار
  • پروانه یوسفوند، اصغر مصلح آرانی، آفاق تابنده ساروی صفحات 251-262
    کلیدواژه افزایش مصرف سوخت های فسیلی سبب افزایش غلظت دی اکسیدکربن اتمسفر می شود. از طرفی دی اکسیدکربن یکی از مهم ترین فاکتورهای مورد نیاز برای رشد گیاهان محسوب می شود. بنابراین آگاهی از پاسخ گیاهان به این تغییرات بسیار اهمیت دارد. لذا به منظور مطالعه پاسخ مورفولوژیک و فیزیولوژیک گونه سروناز (.Cupressus sempervirens L)، به افزایش غلظت دی اکسیدکربن، نهال های یکساله آن در معرض غلظت های شاهد (450)، 750 و 1100 پی پی ام دی اکسیدکربن قرار گرفتند. این آزمایش برپایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. نهال ها به مدت دو ماه تحت تیمار دی اکسیدکربن بودند. نتایج نشان داد که غلظت های زیاد دی اکسیدکربن برخی از صفات مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار داد. به طوری که غلظت 750 پی پی ام دی اکسیدکربن میانگین میزان پرولین را بیش از شش برابر نسبت به میانگین شاهد و بیش از دو برابر نسبت به غلطت 1100 پی پی ام افزایش داد. غلظت 750 همچنین بیشترین تاثیر را بر قطر یقه و مقدار ازت داشت. در غلظت 1100 پی پی ام ارتفاع ساقه و وزن تر اندام هوایی به طور معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: دی اکسیدکربن، سروناز، صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک
|
  • S. Alinejadi, R. Basiri, P. Tahmasebi Kohyani, Y. Askari, M. Moradi Pages 129-139
    Biomass and carbon sequestration potential is one of the most important benefits of trees in forest ecosystems. This research was done to estimate the amount of biomass in individuals and coppice forms of Quercus brantii Lindl. in Balootboland forests near the Dehdez, Khozestan province. Grid dimensions were selected 100 × 100 m and the nearest tree to a sampling point was chosen. Selected trees should include all diameter classes of high forest or individual trees and all crown diameter classes of coppice if possible. Totally 18 individuals were selected and their quantitative parameters were recorded. Cutting and separating operations were then performed. Different parts of trees were immediately weighted after cutting in the field and sampling was performed to measure the dry weight and the amount of carbon sequestration. According to the results, there was no statistically significant difference between the biomass in two forms of growths. The average biomass of above ground for each tree was approximately determined 277kg and 230kg in form of individual tree and coppice, respectively. These amounts in the stands for individual and coppice forms were estimated 18.2 and 9.3 tons per hectare, respectively. According to the results, large organs (trunk and branches) and small parts (twigs and stump) have more carbon sequestration potential in individual and coppice forms, respectively. The highest and lowest amount of carbon was stored in branches and leaves, respectively.
    Keywords: Biomass, Carbon sequestration, Coppice, Individual tree, Quercus brantii Lindl
  • A. Heidari Safari Koochi, T. Rostami Shahraji, Y. Iranmanesh, F. Moradianfard Pages 141-152
    Nowadays, wood farming with fast-growing species such as poplar species is inevitable. This study was performed to investigate the effect of different spacing on the production, biomass and the type of wood using of Populus alba in 10-year-old poplar plantations in fast-growing poplar research center of Boldaji city and Korran village of Farsan city, Chahar Mahal and Bakhtiari province. For this purpose, four one-hectare plantations with these species with four different plant spacing (0.5 × 0.5, 1 × 1, 2 × 2 and 4 × 4 m) were selected. Diameter and height of trees were measured and 10 trees in each region and totally 40 trees were selected. These trees were then felled down, cut and weighed in field by separating into trunks, branches, sub-branches and leaves. Several samples from different parts of felled trees were also obtained and transferred to the lab. After drying in 80 degrees centigrade, samples were weighed with digital scale with 0.001g accuracy and dry weight of each part was calculated by using proportionality. The results showed that 0.5 × 0.5 m spacing had the most production with 735.88 tons per hectare and 475.65 tons per hectare and 2 × 2 m spacing is the suitable plant spacing for this species with 241.126 and 162.521 tons per hectare production and biomass, respectively.
    Keywords: Biomass, Chahar Mahal, Bakhtiari, Dry weight, Planting density, Short rotation
  • M. Hajjarian, O. Hosseinzadeh, A. Alijanpur, E. Yekani Motlagh Pages 153-167
    Arasbaran forest is one of the most important and valuable economic and tourism region. Ecotourism development in these forests requires comprehensive and detailed plans to consider all aspects of ecotourism development and maintain the sustainability of the ecosystem to be managed. This project aimed at considering all these merits needed for an appropriate method. In order to achieve a pre-defined process, the analytic network process method was used. The results of rating the control criteria showed that economic benefits with weight 0.26 are the most important criterion in the development of ecotourism in the study area followed by the economic opportunities and environmental costs with weights 0.205 and 0.142, respectively. The benefits of socio-cultural, environmental risks, opportunities, socio-cultural, environmental opportunities, and economic risks, the risks of socio-cultural, environmental benefits, environmental benefits, economic costs and expenses socio-cultural with weight of 0.088, 0.078, 0.069, 0.064, 0.025, 0.0194, 0.0189, 0.016, and 0.0126 were the subsequent priorities. The results of a comprehensive review of the development of ecotourism showed that ecotourism development can have significant environmental costs and opportunities in Arasbaran region that should be considered in its development management.
    Keywords: Analytic network process, Arasbaran, Development, Ecotourism, Forest
  • M.H. Rasouli, Sadaghiani, S. Karimi, H. Khodaverdiloo, M. Barin, A. Banj, Shafiei Pages 167-178
    In this study, the effect of forest conversion to pasture and agricultural lands on some soil physicochemical and biological characteristics was evaluated in Piranshahr, Pardanan region. Soil physicochemical properties including texture, pH, EC, CaCO3, available nutrients (potassium, phosphorus, sodium, calcium and magnesium) were measured. Some biological characteristics such as microbial biomass carbon (MBC), carbon availability index (CAI), basal respiration (BR), subestrat induced respiration (SIR), metabolic quotient (qCO2), and the ratio of microbial biomass carbon to total organic carbon (Cmic/Corg) were assessed in soil samples. The results showed that clay content in agricultural land was 27% higher than that of forest ecosystem, while the sand content in the cultivated soils decreased by 30% compared to forest. Calcium content in the agronomic land increased (23%) compared to forest. The changes of forest to agronomic and orchard systems reduced BR by 18% to 38%. SIR of forest lands was significantly higher than the agricultural land-uses as SIR in forest about 1.72 fold higher than orchard and agronomic land-use. Therefore, it could be concluded that land-use change and cultivation operations in long-time causes a decline in soil quality.
    Keywords: Agriculture, Deforestation, Land, use change, Soil characteristics, Soil microbial activity
  • H. Sohrabi, M. Jourgholami, B. Majnounian, G. Zahedi Amiri Pages 179-194
    Forest soil conservation as a production base during the harvesting and skidding operations is necessary, until the amounts of damage and recovery time of soil characteristics after the operation are minimized. This research was carried out in two districts; Patom and Namkhaneh of Forest Kheyrud in order to assess the environmental impact of slope, traffic and rutting location on soil physical properties and recovery them over 20 years compared with the controls. Fourabandoned skid trails were selected in downward direction and different ages and in each of these skid trails, three traffic classes and in each traffic class, two slope classes were specified. For measuring the soil moisture, sample plots of 10×4 m were located in the treatments. The results showed that in 15-20 year skid trail, soil moisture in slope, traffic and rutting location were not significantly different with control area, but the values ​​were still higher than the control area. Over 20 years of skidding operations, soil moisture was 9.7% lower than control area. However, these differences were not statistically significant. The results indicated that with increasing abandoned age of skid trails, the soil moisture tend to have more recovery rate.
    Keywords: Environmental assessment, Forest soil recovery, Skid trail, Soil moisture
  • J. Karami, M.R. Kavosi, M. Babanezhad Pages 195-207
    The oak charcoal disease is an agent oak decline in forests of Iran, but there is no accurate information about risks and its threats. Therefore, in order to evaluate the relationship between severity of disease and host characteristics (diameter at breast height, crown position and trunk length), 385 oaks (Quercus castaneifolia) were considered by using pointcentered quarter method in Qoruq Forest Park. These oak trees were grouped in five levels based on the health status (healthy, low, moderate, severe and declines). For data analysis, Poisson regression, one-way ANOVA and Kruskal-Wallis and Duncan's test were applied by using R statistical software. The results showed that severity of disease had a significant relationship with diameter at breast height and crown position but the effect of trunk length was not significant. The Poisson regression analysis results showed that by increasing exp=(0.7)= 2.013 cm in diameter, it is expected the damage grade level rises one degree. Furthermore, the highest percentage of disease incidence and severity had occurred in the trees with a diameter greater than 35 cm and with middle crown position. In general, it can be concluded that the individual characteristics of trees can be influential factors in the severity and epidemic of the charcoal disease in oak trees.The development of epidemic models needs to better understanding of how the properties of the host influence the severity and spread of charcoal disease in long-term course of the disease.
    Keywords: Charcoal disease, Point Centered Quarter, Poisson regression, Oak decline
  • G. Ronoud, M.H. Moayeri Pages 209-223
    This study is presented the recreation value for the Naharkhoran’s natural forest park of Gorgan city that is one of the best forest parks for recreation in country. For estimating of recreation value in this place, Contingent Valuation Method and Dichotomous Choice questionnaire were used. The population of the park visitors was determined during all seasons of in 2013 and based on Cochran formula 294 questionnaires was completed. For measuring willingness to pay of visitors Logit model was used to gain park benefits and model parameters were estimated base on the maximum likelihood method. The results showed that the willingness to pay had a positive relation with income and education level but had a negative relation with age, residency status, crossed distance and offered price. Variables such as family size, length of stay in the park and number of visitors had no significant effect on WTP. Based on these results the average of the willingness to pay for each person is 10450 Rials to visit this park and for a year willingness to pay each family is estimated about 117144 Rials. Total value of annual recreation was 21,945 million Rials (about $ 686,424 America dollars) and annual recreation value per acre is determined 35395161 Rials (1107 America dollars) for this park.
    Keywords: Forest park, Logit, Maximum Likelihood, Willingness to Pay
  • D. Khairkhah, H. Mohammadi Kangarani, O. Bazrafshan Pages 225-238
    Planning, organizing, monitoring and controlling, leadership, evaluation and decision-making will not be possible and effective without communication. Nowadays, organizational relationships have become a complex and important research issue through progress of science and technology. This research tried to analyze the inter-organizational relationships related to natural resources in 5th Development Plan by using Network Analysis Method, Visone and NetDraw Softwares in order to investigate the legal and institutional status of natural resources. The results showed that the legal and institutional status of organizations involving in natural resources issue is not the same. Also high status of executive organizations and state in inter-organizational relationship networks, despite of involving 141 formal organizations in law, has caused different interpretation of the duties and organizational relationships. So, it is necessary to investigate the legal and institutional status of natural resources in former laws and policy document plans and evaluate the qualitative and quantitative characteristics of natural resources before final codification of 6th Development Plan.
    Keywords: Centrality, status, Inter, Organizational relations, Natural resource, Network Analysis Method, 5th Development Document Plan
  • H. Sadeghi Kaji, S. Garavand, I. Zafaryian Pages 239-250
    Since N-tree sampling methods produce biased estimate, bias evaluation should be applied to N-tree estimator. The purpose of this study is to assess the N tree distance sampling method bias with modified estimator Kleinn and Vilcko in estimating number per hectare and canopy cover in Zagros forests. For this purpose, 6-10 trees from real forest map were tested with full inventories. For comparing the results of characteristics in different trees in N-tree method with full inventories, ANOVA was used. Evaluation of N tree distance sampling method was done by using accuracy criterion and standard error of mean. Bias was also evaluated via one-sample t-test and relative bias. Results showed that in estimating number per hectare and canopy cover, there is no significant difference between tree numbers with full inventory. Bias test for six and seven trees per hectare was significant, but it was not significant for eight, nine and 10 trees. Canopy cover for all tree numbers showed no significant difference. So, in order to achieve a maximum accuracy (minimum bias), at least eight trees within sample plot should be measured. Finally, this study implies that in forests with lower density and cluster pattern, bias change in N tree distance method does not follow a predictable decreasing pattern.
    Keywords: Crown cover, Forest inventory, Relative bias, Spatial pattern, Tree per hectare
  • P. Yousefvand, A. Mosleh Arani, A. Tabandeh Saravi Pages 251-262
    Increasing use of fossil fuels has increased the atmospheric carbon dioxide concentrations. On the other hand, carbon dioxide is one of the most important factors for plant growth. Thus, the knowledge of plant response to these changes is very important. The aim of the present study was to evaluate the impact of increased carbon dioxide on some morphological and physiological traits of Cupressus sempervirens under greenhouse conditions. Levels of carbon dioxide concentrations included 450 (as control), 750 and 1100 ppm in a completely randomized design with three replicates was used. Three-year-old seedlings were treated for two months. The results showed that carbon dioxide concentration (750 ppm) increased the amount of proline to more than six times and in the concentration of 1100 ppm increased to more than twice compared to the control. Concentration of 750 ppm increased the amount of nitrogen and also had the greatest impact on the diameter of the collar. Similarly, the concentration of 1100 ppm increased significantly plant height and shoot fresh weight.
    Keywords: Carbon dioxide, Cupressus sempervirens, Morphological, physiological traits